2014. november 28., péntek

Drága vagy nem drága, az egészséged viszont megfizethetetlen

Ha szóba kerül a táplálkozás, főleg az egészséges akkor sokszor jön a válasz áááá az túl drága. Az ilyen beszélgetések alkalmával próbálom meggyőzni azt a "valakit" néha több kevesebb sikerrel, hogy ez egyáltalán nincs így.

Az egészséges táplálkozás nem arról szól, hogy az éppen felkapott divat diéták drága alapanyagait megvásároljuk és abból kutyulunk mesterműveket, és sztárszakácsokat megszégyenítő szuper menüket.

A hétköznapi egyszerű és akár olcsó ételeket is elkészíthetjük egészségesebben, vagy épp kevesebb kalóriával. Lehet enni főzeléket és leveseket, ugyan úgy mint a hagyományos konyhában az megismerhettük csak épp máshogy sűrítjük, habarjuk. A lisztből készült ételeket vagy hanyagoljuk (és akkor máris nem költünk vagyonokat csoda lisztekre, és kevesebb szénhidrátot viszünk be) vagy pedig lecseréljük szénhidrátcsökkentetre, teljeskiörlésűre, paelora vagy gluténmentesre és máris sokat tettünk a kevesebb kalóriabevitel vagy a szénhidrátbevitel minősége érdekében. A reggeli és vacsora nem csak péksütemény vagy valamilyen pékárúból készített szendvics lehet, használjuk a fantáziánkat. Felejtsük el egyszer s mindenkorra a ki tudja miből sütött és felfújt morzsálódó zsemléket kifliket és fehér kenyeret.

Aki egészséges étkezik az nem állandóan natúr csirkét eszik salátával vagy rizzsel és issza hozzá a fehérje turmixot, persze egy két fanatikus persze talán igen, viszont ők meg lehet hogy egy egy alkalommal akár a csalónapokon feltépik a hűtőajtót és azt eszik amit épp érnek, szóval én ezt nem tartom épp a legjobb példának.

A változatos és kiegyensúlyozott táplálkozás híve vagyok és ezt szeretném másokkal is megismertetni még sok más hozzám hasonló gondolkodású emberrel együtt.

A szervezetünknek szüksége van a gyümölcsökre, zöldségekre, húsokra, olajos magvakra, bizonyos zsírokra és kis mennyiségben a gabonákra is (a gabonák ma az egyik legvitatottabb dolog a táplálkozás területén kell e nem, miért rossz stb.) . Fontos hogy az alábbi összetevőket jól kombináljuk és variáljuk, hogy táplálkozásunk ne legyen egyoldalú.

De térjünk is vissza az eredeti témához, hogy miért is nem drága, mert
-nem veszel reggelente több száz forintért péksüteményeket
-nem veszel ice teát, egyéb üdítőt bőven elég az ásványvíz
-nem veszel készételeket (amik jóval drágábbak mint elkészíteni)
-nem feltétlenül menüt eszik a család összes tagja (aminek össz értékéből sokkal több és jobb minőségű kaját tudsz(nál) készíteni)
-nem dobsz ki annyi feleslegesen megvásárolt ételt
-nem veszel meg mindenféle nasikat, csokikát, kekszet, cukrászsütit, chipset és még sorolhatnám
-nem veszel meg a munkahelyi büfében minden szart sokkal drágább áron, mikor épp éhes leszel
-valószínű ha így eszel akkor nem fogsz költeni savlekötőre, puffadás elleni készítményekre, magasvérnyomás elleni szerekre, koleszterin csökkentőkre, cukor betegséggel kapcsolatos gyógyszerekre, -drága fogyasztó csodabogyókra



Mert általában aki tudatosan táplálkozik az megveszi a jó minőségű alapanyagokat az ismert és viszonylag olcsó helyeken és otthon megfőz, csomagol és dobozol és előre gondolkodik. Általában minden elfogy és nem dobál ki feleslegesen ételt. Ha tud piacra jár, vagy megveszi olcsóbban egy helyi termelőtől a zöldséget gyümölcsöt sokszor töredék árért. Feltérképezi azokat a helyeket ahonnan tényleg jó minőségű házi termékeket (húst, sonkát, sajtot, lekvárt) tud beszerezni, és ezt is sokszor jobb áron mint egyes hipermarketekben.

Amitől drágának mondhatjuk(nánk) pl. az az idő. Mert aki így él annak bizony időt és energiát kell áldoznia a vásárlásra és a főzésre. És ha ezt az időt pénzben mérnénk akkor azt hiszem tényleg drága volna.

Vagy drága még akkor is ha az előbb említett munkák, mi nem tudjuk vagy nem akarjuk megtenni és ételszállító cégektől tényleg magas árakon vesszük meg ezeket e menüket amelyek legalább már egészségtudatosak.



Az egész csak rajtad áll, akarsz e és fogsz e beletenni erőt és energiát! Hidd el megéri!

És zárszóképp nézzünk pár példát ételekre

egy gulyás levest elkészíteni hagyományosan vagy egészségesen melyik a drágább? Szerintem az egészségesebb nyer mert kihagyjuk belőle a lisztet és az abból készült nokedlit (már itt spóroltunk pár forintot)

Vagy egy hagyományos főzeléket sem drágább megcsinálni, ha nem liszttel sűrítjük , hanem keményítővel ,vagy akár saját főzőlevéből és alapanyagaiból kivett turmixolt pürével sűrítjük vissza.

A rakott karfiol kalóriaszegényebb verziója sem drágább mert abból meg kihagyjuk a rizst.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése