2014. november 13., csütörtök

Szeresd a tested Baby!!!!!

Pár bejegyzéssel korábban, említettem már hogy a sport és a diéta által elért eredményekre büszkének kéne lennetek, értékelni azt és megbecsülni.

Hogy mit is értek ez alatt pontosan, hogy ha valaki rendelkezik 10kg túlsúllyal és lefogy 5-öt akkor ne azt mondogassa, hogy úr isten hogy nézek ki milyen kövér vagyok még mennyit kell fogynom, hanem azt, hogy mennyivel vékonyabb a derekam, 1 számmal kisebb nadrágot kell már vennem, és mennyivel közelebb vagyok már a célomhoz. Próbálj pozitív megerősítéseket tenni magad felé és légy büszke magadra, vedd észre hogy csinos vagy és szép. Köszönd meg a feléd érkező bókokat, mert biztosan lesznek azok is.

A másik amit nem értek, hogy sokan óriási eredményeket érnek el 20-40kg-s csodába illő fogyást, óriási átalakulást, teljes életmódváltást és mikor elérik a célt, mintha elfelejtenék milyen sokat is tettek a kívánt eredmény elérésért mert újra visszatérnek  a rossz táplálkozási szokásokhoz, elmarad egy egy edzés és a súlyuk elkezd nőni, vagy ingadozni, lerombolva ezzel sokszor évek munkáját.

Szoktam olvasni sikertörténetekről, van akinek facebook rajongói oldala is van több ezer követővel és úgymond rajongóval. Néha úgy érzem, hogy ez lehet ugyan olyan rossz is mint jó. Félreértés ne essék, nem bántásból írom és minden elismerésem annak aki életmódot váltott és lefogyott, de az ott olvasottak adnak aggodalomra okot. Sokszor írnak ezeken az oldalakon elgyengülésről, meg hogy valamiért belefáradtak és bizonyos ideig bűnöztek stb. majd pár nap múlva meg már újra keményen küzdök és harcolok és diéta stb. - ami a két véglet, feketén és fehéren láttatja a dolgokat, és sokaknak ő a példa őt követik őt utánozzák, ami szerintem nem jó. Ha valaki nagyon nagy súlyfelesleget halmozott fel magára és ezt nem csak a lustaságának köszönheti ott általában lelki okokra vezethető vissza az elhízás okának gyökere, és valamilyen örömforrás az evés, és ha ez nincs kezelve megoldva akkor hiába a csodás fogyás ha az a lelki probléma felerősödik akkor újra átveszi az evés a szerepet. Ezért úgy gondolom, hogy az aki nem rendezi le ezt magában nem tud tartósan súlyt tartani és előfordulnak kilengések súlyingadozások, többszöri sikertelen fogyókúrák és nem érzem úgy hogy nekik kéne úgymond a "példát szolgáltatni" és őket követni sok ezer fogyni vágyónak, még ha emiatt akár nem is válok szimpatikussá sokak szemében.  

De inkább visszatérnék az eredeti mondandóm lényegére, hogy
 aki életmódváltással és nem saját maga testének sanyargatásával és koplalással érte el az eredményt annak éreznie kéne az elért pozitív "ÉLETÉRZÉST". Értem az alatt, hogy tudja egészségesen is lehet jókat enni, hogy mennyivel jobb az anyagcseréje, nincsenek gyomor és bélpanaszai, tele van energiával, és egyszerűen jól érzi magát a bőrében. Akkor miért történhet az, hogy egyszer csak az evés veszi át megint a hatalmat??? Mit tud adni egy-két agyonédesített értéktelen csoki, péksüti??? A lehető legrosszabb amikor az evésben keresünk örömet és vigasztalást, mert sajnos ez nem lesz megoldás semmire.

Ha valaki észreveszi magán és be is ismeri magának, hogy nála az evés jelenti az örömforrást esélye van a változtatásra, akár saját erőből akár segítséggel. Ha nem megy egyedül érdemes pszichológus segítségét kérni. Kisebb problémák esetén elég lehet egy jó táplálkozási tanácsadó vagy egy jó személyi edző is. De ma már annyi egyéb más lehetőség létezik pl. kineziológia, természetgyógyászat, Hellinger terápia ami segíthet felkutatni nekünk a probléma gyökerét. A legrosszabb az ha homokba dugjuk a fejünket, és nem veszünk róla tudomást, akkor semmi nem fog változni.


Ha saját magunk akarjuk megoldani a problémát,akkor érdemes átgondolni nem táplálkozunk e túl szélsőségesen és drasztikusan szigorú szabályok között (általában koplalás, vagy túl alacsony bevitt kalória, egyoldalú táplálkozás). A túl sok tiltás is adhat olyan jelzéseket az elménknek, hogy na jó nekem ebből már elegem van, vagy bizonyos táplálékok hiánya és késztetheti a testet az édes ízek felkutatása iránt.  A szervezet számára fontos a rendszeresen fogyasztott minőségi táplálék minden nap, és ha lehetséges kb. ugyan olyan mennyiségben kalória tartalomban, ezzel az egyszerű módszerrel sok hiba kiküszöbölhető.

A testünk sanyargatásának, majd kényeztetésének oka lehet az is, ha nem vagyunk elégedettek magunkkal, vagy testképzavarunk van és nem a valóságot látjuk a tükörben. Vagy elérhetetlen vágyakat célokat kergetünk, meg akarunk felelni valakinek, vagy valaminek, nem szeretjük önmagunkat. Ilyen problémák esetében már általában jobb segítséget kérni szakembertől.


Van aki egyszerűen csak lustává válik és úgy érzi egy egy "félrelépés" még nem a világ vége és majd ő tudja tartani a diétáját ebből nem lehet gond. Vagy nincs kedve épp főzni. Sajnos ilyen esetekben szokott az egy-egy félrelépésből már rendszeres bűnözés kialakulni és szépen lassan kialakulnak a régi berögződött rossz szokások.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése