2014. szeptember 26., péntek

Édes, forró pillanatok

Az alábbi édesség és forró ital, jól tud esni egy hűvös őszi napon. Tízóraira, uzsonnára is tökéletes, de szerintem ebéd utáni desszertnek is megállja a helyét.

Imádom(tam) a paleo sütiket, de aztán pont a paleo életmód volt az ami előhozta a tojás allergiámat. Valószínű kis mértékben lehetett a tojásra érzékenységem már régen is, de ez tüneteket nem okozott, aztán amikor szigorú paleo étrendet kezdtem lassan két évvel ezelőtt akkor sajnos én nem azt vettem észre hogy egyre jobban vagyok (előtte is egészségesen táplálkoztam és kutya bajom nem volt) hanem pont ellenkezőleg. Igaz tojást nem sokat fogyasztottam előtte, mert a gyerekeim tej-tojás allergiában szenvedtek ezért szinte minden ételünkből hiányzott, néha néha lecsúszott egy tojás rántotta.Ez után biztos hideg zuhanyként érte a szervezetemet a töménytelen mennyiségű tojás (aki paleozik az tudja, hogy a kenyérfélék és sütik szinte elengedhetetlen alapanyaga.)
Szóval, éreztem hogy valami nem ok, aztán sok utánajárás után kiderült a tojásra nem kicsit allergiás vagyok.

A sütijeimnek így tojásmentesnek kell lennie, így a legtöbb csodás receptet próbálom átalakítani úgy hogy tojás nélkül is elkészíthető és ízletes legyen. Ez hagyományos sütiknél nem olyan nehéz, de a gluténmentes és paleo sütiknél nem olyan egyszerű.

Az alábbi sütit az almáspite ihlette.

15dkg darált mandula
2db alma reszelve
fahéj, ízlés szerint 1-2 teáskanál
szódabikarbóna 1 teáskanál
1/2 teáskanál aszkorbinsav
édesítésnek méz ízlés szerint 2-3evőkanál, vagy eritritol
olvasztott kókuszzsír 3-4 evőkanál

Nincs más dolgod mint az alábbi anyagokat összekeverd és ráteríted egy sütőpapírral bélelt tepsire.
Ha nem mézet használsz akkor lehet túl száraz lesz a tészta, olyankor 1-2 evőkanál növényi tejet hozzá kell keverni,vagy picit több kókuszzsírt. Én általában mézzel csinálom és akkor tökéletesen jó sűrűségű a massza.

A süti 15-20 perc alatt megsül és már eheted is. De ha még akarsz valami extrát akkor kenj rá házi készítésű nutellát.

Igyál hozzá egy jó forró mandulatejes kávét, bolondítsd meg egy jó nagy teáskanállal a házi nutellából! Isteni finom.

Ez az édességet szerető és rossz evő gyerekeknek akár reggelire is elsüthető, mert a mandula és a mogyoró mézzel értékes tápanyagokat nyújt nekik napközben.

Házi nutella
20dkg pirított darált törökmogyoró
2-3 evőkanál jó minőségű cukrozatlan kakaó
2-3dkg olvasztott kókuszzsír
ízlés szerint méz 4-5dkg (vagy egyéb édesítő)
és hogy krémesebb legyen mehet bele 1-2 evőkanál cocomas (ez elhagyható, viszont így könnyebben kenhető)

Késes aprítóban, vagy turmixban addig keverjük az alapanyagokat amíg egy jó krémes masszát nem kapunk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése