2014. augusztus 3., vasárnap

Szoktál te nyújtani?

Szoktál nyújtani? és itt most nem a rétestésztáról van szó, hanem arról hogy az edzéstervedben van e helye ennek a fontos mozgásformának?

Az emberek mostanság két csoportba sorolhatók a lusta és moccani nem akaró vagy a sport őrült kategóriába. Fussunk, gyúrjunk, edzünk keményen jön a sok lelkesítő videó, cikk a neten a sok sok szálkás kigyúrt "tökéletes testű" férfi és nő fotókkal.

De eszedbe jut a kemény edzés végén a nyújtás? Mindenki tudja, hogy kéne, a bemelegítés még csak csak megtörténik de a végső nyújtás sok esetben elmarad.

Pedig az izmainknak ugyan olyan fontos ez a tevékenység, mint az edzés. Fontos szerepe van a regenerációban és a sérülések megelőzésében.

Legtöbben a súlyzós edzést követően nyújtanak, és az edzés közben megrövidült izmoknak segítenek visszanyerni eredeti állapotukat. Nyújtás hatására izmaink visszanyerik rugalmasságukat, és nem kell tartanunk attól, hogy túlságosan merevek lesznek.

Ha elhagyod a nyújtást, akkor az izomhasak idõvel megrövidülnek, amitõl csökken a az izmaid rugalmassága. Lehet, hogy csak kis esztétikai problémának gondolod azt a kissé görnyedt kinézetet, de az izmaid és az izületeid sokkal sérülékenyebbek lesznek.
Miért? Ha a tartóizmaid merevek, vagy megrövidülnek, az könnyen megzavarhatja a gyakorlataid normális kivitelezését. Elõször nem tûnik nagy dolognak, de idõvel az gyakorlataid egyre „rosszabbak” lesznek, és nagy extra terhelés keletkezik az izületeken, ínszalagokon és az edzeni nem szándékozott másodlagos izmokon. Az évek során felgyülemlõ összetett hatás komoly problémákat tud okozni, itt fáj ott fáj és kialakulnak gyulladások, gerinc problémák stb.a szervezetben.

Nézz körül a neten a különböző nyújtási technikákat illetően, de ha bizonytalan vagy kérdezz meg egy hozzáértő edzőt, hogy segítsen neked megtanulni pár fontos alap nyújtási technikát.

És ha időd engedi látogass meg jóga vagy pilates órákat. Ismerkedj meg ezzel a két csodálatos mozgásformával, mely a tested lelked harmóniában fogja tartani.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése